18. 09. 2024

Že druga skupna vaja v postavljanju havarijskih stebrov

Včeraj in danes je v Dolskem potekala skupna vaja postavitve havarijskih stebrov v sodelovanju elektrodistribucijskih podjetij Elektro Ljubljana, Elektro Celje, Elektro Maribor, Elektro Primorska in Elektro Gorenjska. Na dvodnevni vaji so zaposleni nadgradili svoje znanje pri postavitvi stebrov ob naravnih nesrečah.

Že druga skupna vaja v postavljanju havarijskih stebrov

Na drugi tovrstni vaji, prva je potekala lansko leto, so sodelovali projektanti in montažne skupine vseh petih podjetij. Skupaj so postavili štiri stebre, prvi dan je postavljanje potekalo ročno, drugi dan pa s pomočjo dvigal. Potek vaje je omogočila tudi družba Elektrospoji, ki je v ta namen podjetjem ponudila primeren teren.  

Havarijski stebri v izrednih razmerah nadomeščajo oporne točke v elektroenergetskem sistemu, ki so poškodovane ali uničene, s čimer v najkrajšem možnem času zagotovijo začasno preskrbo z električno energijo. V elektrodistribucijskih podjetjih smo jih začeli intenzivneje uporabljati leta 2014, ko so bili zaradi žledu porušeni številni daljnovodni stebri, ponekod pa celotni odseki omrežja. Havarijski stebri so se izkazali kot dobra rešitev za začasne daljnovodne stebre. Način postavitve ni pogojen s tipom in višino ali napetostnim nivojem, prav tako za izvedbo ni potreben betonski temelj, saj se statična stabilnost zagotovi s sidranjem vrvi v teren. Tip in način montaže se lahko enostavno prilagodita potrebam na terenu, saj je steber modularno sestavljen. Prednost sta tudi hitra postavitev in posledično hitrejša vzpostavitev napajanja z električno energijo. Elektrodistribucijska podjetja imajo skupaj z ELES-om 30 tovrstnih stebrov.

Urban Likozar, predsednik uprave Elektra Ljubljana, je ob otvoritvi skupne vaje dejal: »V zadnjih letih smo bili priča vse pogostejšim naravnim nesrečam, zato je pripravljenost na take razmere in sodelovanje med distributerji ključnega pomena za zagotavljanje zanesljive preskrbe z električno energijo.«

»Lani smo skupno vajo prvič izvedli na Primorskem, letos jo ponavljamo v Dolskem. Ker želimo, da skupna vaja kot primer dobre prakse sodelovanja med distribucijskimi podjetji postane stalnica, bomo tudi v prihodnje takšne vaje še izvajali. Predvsem tudi zato, ker se kadri menjajo in prihajajo novi, ki pa tovrstnih znanj še nimajo,« je povedal Uroš Blažica, predsednik skupščine GIZ distribucije električne energije.

Nazaj na vse novice

Več novic